Bli inspirerad av inredningen på våra kontor

Att möblera och inreda ett kontor för att maximera effektivitet och trivsel kan vara en svår uppgift. Men med lite smart planering och omtanke kan det också vara ett spännande tillfälle att skapa ett professionellt och inbjudande utrymme för dina anställda att längta till när de är lediga.

Därför är inredningen viktig på kontor

Kontorsinredning och inspiration går hand i hand. Att inreda “rätt” handlar egentligen om att skapa en stimulerande och kreativ kontorsmiljö. En kontorsmiljö där alla kollegor både trivs och kan vara produktiva utan att distraheras eller blir mentalt utmattade av, till exempel, dålig belysning eller oljud.

Det är minst lika viktigt att inreda kontoret på ett sätt som gynnar arbetsflödet av alla som jobbar som det är att låta alla kollegor sätta sin individuella prägel på sin arbetsplats. Personal som trivs på sin arbetsplats och tycker om att gå till jobbet är oftast de individer som presterar bäst dag ut och dag in.

Undvik att skapa distraktioner och problemområden

Det är lätt hänt att man skapar problemområden i kontoret om man inte har en genomtänkt plan. Att ställa skrivaren som är igång hela tiden precis vid någons arbetsplats kan till exempel leda till att de distraheras av personer som kommer och går hela dagen, vilket kan påverka hens produktivitet och arbetsmoral. 

Att ha mötesrummet eller kaffemaskinen precis bredvid kollegor som behöver en tyst arbetsmiljö för att kunna sköta sitt jobb kan ha negativa effekter på hela företaget. Om ni upptäcker problemområden bör ni ta tag i dessa så snart som möjligt och lösa problemet genom att flytta på distraktionerna.

Hur du inreder kontoret för att skapa en god arbetsmiljö

Hur gör man då för att inreda ett perfekt kontor? Vilken typ av inredning gör att de flesta trivs på jobbet? Tänk först på den övergripande estetiken du vill skapa. Vill du ha en modern och elegant look, eller en mer traditionell och bekväm atmosfär? Detta kommer att påverka vilka möbler, färger och andra inredningsdetaljer du väljer.

Form och funktion

Tänk sedan på funktionalitet. Ditt kontorsutrymme bör främja produktivitet och samarbete, så välj möbler och kontorslayout som stöder dessa mål. Överväg ergonomiska stolar och skrivbord för personalens komfort. Höj- och sänkbara bord och ergonomiska sittbollar kan förebygga långsiktiga hälsoproblem.

När du väljer färger är det bra att tänka på de psykologiska effekter de kan ha på både personal och besökare. Blått förknippas exempelvis ofta med tillit och pålitlighet, medan gult kan främja kreativitet och glädje. Överväg även att använda er av väggkonst, kuddar eller växter för att skapa en kontrast och höja hemtrevligheten på kontoret.

Utöver praktiska överväganden är det bra att sätta en personlig touch på kontoret genom att hänga upp konstverk, fotografier eller annan inredning som speglar företagets kultur och värderingar. Allt från logotyper och slogans till foton från personalfester eller invigningen av kontoret kan göra att kontoret känns mer välkomnande och bekant för alla anställda.

Ergonomi – Lika viktigt idag som för 20 år sen

Varje arbetsplats på kontoret bör vara ergonomiskt optimerad efter personen som använder den. Detta handlar inte bara om att köpa in dyra kontorsstolar och ha fotpallar tillgängliga för de som vill ha en. God ergonomi handlar om allt från att sitta rätt i sin kontorsstol till att ha datorskärmen på rätt höjdnivå. 

För bästa möjliga ergonomi är det alltid bra att anpassa kontorsmöblerna och inredningen efter varje individs personliga behov. Vissa föredrar att stå upp framför skrivbordet och behöver ett höj- och sänkbart bord medan andra vill ha en kontorsstol med benstöd för att lindra obehag från en gammal skada. När det kommer till den ergonomiska delen av att inreda kontor är det smartast att sköta planeringen på en individuell nivå.

Tips och inspiration för trevlig kontorsinredning

För att hjälpa er att skapa en stimulerande och kreativ arbetsmiljö med rätt kontorsinredning har vi samlat ett par smarta tips här nedan.

Öppen kontorsmiljö med rumsavdelare

Traditionella kontor har ofta antingen solida väggar eller väggar helt i glas. Båda lösningar har sina för- och nackdelar, men att välja en mittemellan lösning kan i många fall vara det bättre valet. Byt ut kontoren mot arbetsplatser med rumsavdelare eller skärmväggar för att skapa en mer öppen kontorsmiljö. Låt arbetsgrupper bestämma hur de vill rama in sin arbetsplats för att maximera just deras trivsel. 

Harmoniska färger för ett lugnt kontor

Ska kontoret inge ett lugn och en trygg välkomnande känsla är färger som mörkblått och olivgrönt ett utmärkt val. Dessa färger har en harmonisk effekt som gör att man känner ett skönt lugn på arbetsplatsen. Kombinera gärna med möbler i naturlig träfärg och tavelramar i guld eller vitt för att kombinera lugnet med stil.

Investera i ljudisolerande möbler

Idag finns det gott om ljudabsorberande möbler som dämpar ljudnivån i rummet. De finns dessutom i gott om olika design- och färgval så att ni enkelt kan inreda ett tyst men stilrent kontor. Allt från fåtöljer till blomkrukor går idag att få i ljudabsorberande material. 

Avkopplande rast- och fikautrymme

En lugn plats där personalen kan koppla av och ta en kopp kaffe efter lunch eller fika på eftermiddagen är något som uppskattas på de flesta kontor. Inred gärna just detta rum med ljudabsorberande möbler för att skapa en oas av tystnad och avslappning.

I kontrast till detta kan man även ha ett mer aktivt rastutrymme. Store företag som Google och Microsoft har idag aktivitetsytor på sina kontor där personalen kan sitta i en massagestol, stretcha eller göra något annat än att jobba en stund. Forskning visar att anställda som känner sig utvilade och glada är mer effektiva i sina arbeten, så att investera i ett rastutymme kan göra mycket gott för företaget och den allmänna trivseln på kontoret.

Inred kontoret som ni vill hos IOFFICE

Med rätt kontor inredning och färger kan ni skapa ett arbetsutrymme som uppmuntrar produktivitet och bidrar till den allmänna trivseln på jobbet. Inbjudande färger, bekväma sittplatser och en layout som passar just era anställda är faktorer som spelar en stor roll. Välmående och mental hälsa påverkas av många olika faktorer, och det är otroligt viktigt att den plats vi vistas på i många timmar om dagen ger bra vibbar.
Hos IOFFICE har ni möjligheten att inreda ert kontor som ni vill. När ni hyr kontor hos oss kan ni också när som helst flytta till större eller mindre kontorslokaler. Detta gör det enkelt att justera kontorets storlek när företaget växer och ni behöver anställa fler. En annan stor och rätt unik fördel med IOFFICE är att  kontorsrummen är separata.

Behöver ditt företag ett nytt kontor? Har du eget företag och vill ha en företagsadress i centrala Stockholm? Eller vill du ha ett mötesrum mitt i stan där du kan träffa dina kunder? Boka visning hos IOFFICE redan idag och kom och se våra moderna kontorslokaler i de bästa lägena i Stockholm city.

Kom och ta en kaffe!

Är du nyfiken på något av våra kontorshotell i Stockholm och vill veta mer? Vill du veta om det passar just ert företag?

    Denna webbplats skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor gäller.