Studiebesök! Tidkulan på före detta Navigationsskolan i Stockholm


I den här bloggen följer du historien om hur Professor emeritus Bo Galle söker lösningen på hur tidkulan på Ioffice Sjöbefälsskolan i Göteborg kan lagas. Bo skriver löpande om efterforskningar som görs, möten som sker och lär oss under tiden om navigation, mekanik och nautisk historia.


16 oktober 2024. Tillsammans med IOFFICE Sustainability Manager Payman Tehrani besökte jag Marie Cederschiöld Högskola där vi fick en gedigen presentation av Tidkulan och dess maskineri av Christian som arbetar som elektriker på Ersta Fastigheter.

Tidkulan på Marie Cederschiöld Högskola, tidigare Navigationsskolan på Söder i Stockholm.

Kulan hissas halvvägs kl 12:55 går i topp 12:58 och halas kl 13. Den faller ej utan går ned med samma hastighet som den går upp. På takplattformen hade masten bytts ut mot en stång i glasfiber (Flaggstång? Segelbåtsmast?). Stången var fäst i plattformen och stagades av fyra vajrar. Kulan var nog original och hissades och sänktes med samma princip som en flagga hissas, dvs ett block i toppen av masten och två vajrar, den ena går ned när den andra går upp.

Kulan hade utrustats med 4 löphjul (kanske 8) som gjorde att kulan gled nästan friktionsfritt längs masten. Ingen motvikt användes. En komplikation var att en kranbil som klarade 65 meter måste användas vid installationen av det renoverade systemet 1993.

I maskinrummet stod en maskin med följande komponenter:

1.  En motor (svart i bild nedan) med relativt högt varvtal (1420 rpm), som kunde fasreverseras när kulan skulle ned.

Maskinrummet

2.  Motoraxeln gick via en kraftig nedväxling (blått i bild ovan) till ett hjul med ca 30 cm diameter (gult i bild ovan) som lindade av och på de två vajrarna som gick genom ett hål upp till takterrassen. Under konstruktionen stod en plåtform för uppsamling av eventuellt regnvatten som gick igenom taket!

3. Samma axel som drev linhjulet gick via ytterligare en växel till en slags kamaxel (grå i bild ovan). Denna roterade exakt 1 varv samtidigt som kulan gick från botten till toppen. På ”kamaxeln” satt pinnar som aktiverade brytare vid olika lägen på kamaxeln allt eftersom kulan steg. På så sätt representerade olika lägen på kamaxeln olika lägen på kulan, till exempel botten, halvvägs och toppen.

4. Alltihop styrdes från ett elskåp. I elskåpet fanns också elektronik för tidssynkronisering, troligen via radiosignal. Systemet kunde också köras manuellt. I elskåpet fanns diverse kopplingsscheman och en mapp. Jag bad Christian att han skulle ge oss kopior på detta.

5. Alltihop gav ett robust intryck och var byggt av en hissfirma 1993:

Hisstema AB
Box 19045
52 25 Södertälje

Vi skulle sannolikt kunna installera ett nära nog identiskt system i Göteborg. Christian skulle efterforska information om firman och kontaktperson. Han skulle också se om han kunde få fram information om priset de betalade 1993.

Nackdelar är att kulan inte faller som den borde och att den museala känslan minskar. Kanske kan vi bygga på med en funktion för fallande kula. En fördel är att systemet verkar ganska underhållsfritt och robust. Hisskonstruktörer har också ett säkerhetstänk som kan vara bra då vi inte vill att kulan ska ramla ner en blåsig dag…

Stort tack till Christian från Ersta Fastigheter för en intressant och värdefull presentation!

/Bo Galle, professor emeritus i optisk fjärranalys, Institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers Tekniska Högskola

Jag, Christian och Payman tittar närmare på tidkulans maskineri.

Jag och Christian uppe vid Tidkulan.

Utanför det som tidigare var Navigationsskolan tillsammans med Payman Tehrani, Business Developer och Sustainability Manager på IOFFICE.

/Bo Galle, professor emeritus i optisk fjärranalys, Institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers Tekniska Högskola


På Ioffice Sjöbefälsskolan i Göteborg finns det något som är trasigt som vi är många som vill laga. Men lagningen är inte så enkel så att det kan lösas med lite klister, en spik eller skruv. Det krävs mer än så. Att laga tidkulan är ett av de sätt som vi jobbar med att förvalta de lokaler där vi finns.

På Kvarnbergsgatan, i den tidigare Sjöbefälsskolan, erbjuder Ioffice små och större företag eget kontor med coworking. Här finns storslagen utsikt, tornrum, terrasser, lounger, historiska lokaler och en uppdukad frukostbuffé varje morgon. Du promenerar hit från Centralen eller Brunnsparken på ungefär 10 minuter.

Vill du också ha kontor här, kontakta oss!

Har du något tips på hur vi kan laga tidkulan, hör av dig till Bo!


Föregående
Föregående

Besök på Riksarkivet i Göteborg i jakt på vår tidkula