Resan som ledde mig hit..


I den här bloggen följer du historien om hur Professor emeritus Bo Galle söker lösningen på hur tidkulan på Ioffice Sjöbefälsskolan i Göteborg kan lagas. Bo skriver löpande om efterforskningar som görs, möten som sker och lär oss under tiden om navigation, mekanik och nautisk historia.


“Redan vid detta tillfälle noterade jag att det fanns en stillastående tidkula där. Jag tänkte redan då att när jag blir pensionär ska jag se till att den vaknar upp ur sin törnrosasömn.”

Jag är Professor Emeritus vid institutionen för Rymd, Geo och Miljövetenskap på Chalmers Tekniska Högskola. Jag har under mer än 40 år arbetat med utveckling och användning av optiska fjärranalysmetoder för studier av gaser i atmosfären. Detta har inneburit mätning av industriella utsläpp, studier av urbanluft, emissioner av klimatgaser från olika ekosystem, forskning relaterad till ozonhålet m.m. Under de sista 20 åren har min verksamhet varit helt inriktad på vulkaner.

Jag har som koordinator för EU-projektet DORSIVA (Development of Optical Remote Sensing Instruments for Volcanological Applications) lett utvecklingen av nya metoder för mätning av gasemissioner från vulkaner, och sedan, som koordinator av ett annat EU-projekt NOVAC (Network for Observations of Volcanic and Atmospheric Change), introducerat ett av de nyutvecklade instrumenten som ett nytt instrument för geofysisk forskning och riskbedömning på aktiva vulkaner. Detta instrument, ScanDOAS, är ett kompakt, robust och strömsnålt instrument som från ett säkert avstånd, ca 5 km, automatiskt och med hög tidsupplösning, mäter det totala utsläppet av svaveldioxid från en vulkan.

Bildkälla: Privat

Mätningar av gasemissionen från vulkanen Masaya i Nicaragua.

Då gasemissionen från en aktiv vulkan, särskilt i kombination med seismiska signaler, är starkt relaterat till dess aktivitet har detta inneburit en revolution inom geofysisk forskning och riskbedömning av vulkaner.

Bildkälla: Privat

Utbrott på Island 2014 (vulkanområdet Holuhraun, lavafontänerna är ca 100 m höga).

I samarbete med såväl vulkanforskare som civilförsvar och nationella geofysiska institut har Chalmers tagit en mycket aktiv del i såväl installation som användning av denna typ av instrument på ett stort antal aktiva vulkaner världen runt. Detta har inneburit resor till avlägsna exotiska och ofta isolerade platser (Alaska, Kamchatka, Papua Nya Guinea, Kongo…), vilket inneburit stora geografiska, logistiska, tekniska och kulturella utmaningar. Arbetet har varit vetenskapligt mycket givande och resultaten finns beskrivna i fler än 50 vetenskapliga publikationer i välrenommerade tidskrifter.

Bildkälla: Privat

Jag vid kratersjön på vulkanen Poas i Costa Rica.

Chalmers mätinstrument finns idag installerade på mer än 100 mätstationer världen över, och bidrager idag till tidig upptäckt av utbrott på mer än 50 aktiva vulkaner. Hösten 2023 belönades detta arbete med Chalmers Pris för Genomslag i Samhället.

I slutet av 90-talet besökte jag tornet på Sjöbefälsskolan i samband med att vi monterade en reflektor för optisk mätning av luftföroreningar på tornet (vi skickade ljus mellan Chalmers och Sjöbefälsskolan).

Redan vid detta tillfälle noterade jag att det fanns en stillastående tidkula där. Jag tänkte redan då att när jag blir pensionär ska jag se till att den vaknar upp ur sin törnrosasömn.

/Bo Galle, professor emeritus i optisk fjärranalys, Institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers Tekniska Högskola


På Ioffice Sjöbefälsskolan i Göteborg finns det något som är trasigt som vi är många som vill laga. Men lagningen är inte så enkel så att det kan lösas med lite klister, en spik eller skruv. Det krävs mer än så. Att laga tidkulan är ett av de sätt som vi jobbar med att förvalta de lokaler där vi finns.

På Kvarnbergsgatan, i den tidigare Sjöbefälsskolan, erbjuder Ioffice små och större företag eget kontor med coworking. Här finns storslagen utsikt, tornrum, terrasser, lounger, historiska lokaler och en uppdukad frukostbuffé varje morgon. Du promenerar hit från Centralen eller Brunnsparken på ungefär 10 minuter.

Vill du också ha kontor här, kontakta oss!

Har du något tips på hur vi kan laga tidkulan, hör av dig till Bo!


Nästa
Nästa

Tidkulans uppkomst och longitudproblemet